Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.01.2018)
 
СПРЯХА КОНТРАБАНДНИ ЛЕКАРСТВА
Митнически и гранични служители на ГКПП Капитан Андреево откриха 8500 таблетки лекарствени продукти, информира Clinica.bg.
На 9 януари след полунощ на входящото трасе на пункт Капитан Андреево пристигнал лек автомобил с българска регистрация. Шофьорът на автомобила и неговият спътник заявили пред митническите служители, че не внасят нищо за деклариране. Превозното средство обаче било селектирано за щателна митническа проверка, при която в кутия за обувки и сред други лични вещи, в багажа на водача на автомобила, са открити 85 опаковки по 100 таблетки лекарствен продукт "Tiromel".
Медикаментите са на стойност около 5000 лева и съдържат хормона, който регулира нормалния растеж и развитие на организма, влияе за регулацията на обмяна на веществата и дейността на нервната система. Според специалисти често този хормон се употребява за отслабване, защото забързва метаболизма.
Контрабандно пренасяните таблетки са иззети. Съставен е акт за нарушение на Закона за митниците срещу 26-годишния български гражданин и му е иззета сумата от 1000 евро за обезпечение на евентуални вземания по съставения акт. По случая ще бъде образувано административно наказателно производство.
 
В ХОД СА СТРУКТУРНИ ПРОМЕНИ В МБАЛ ШУМЕН
Структурни промени в стационара на МБАЛ Шумен са в ход от началото на годината. С решение на съвета на директорите на лечебното заведение се обединяват Първа и Втора хирургия в една структура - Хирургично отделение с 50 болнични легла.
Новата структура - Отделение по хирургия с дейност по гръдна, детска и неврохирургия, е разположена на целия 8 етаж, а Отделението по урология се премества на 10-тия етаж, информира Dariknews.bg.
Обединени са и отделенията по ревматология и Първо вътрешно отделение, което става Първо вътрешно отделение с дейности по ревматология, пулмология, клинична хематология и гатроентерология. Дейността по фтизиатрия и 10-те легла от Първо вътрешно отделение се преместват в Нови пазар. Дейностите по нефрология минават от Първо към Второ вътрешно отделение заедно с 5 легла.
Директорът на болницата д-р Атанас Атанасов обясни, че мотивите за тези действия произтичат от необходимостта от редуциране на разходите предвид недостига на финансови средства. Другият мотив е подобряването на ефективността и организацията на извършването на клиничните дейности. Към момента болницата има близо 2 милиона лева задължения, но са проведени разговори с доставчиците те да бъдат разсрочени.
 
РЪКОВОДСТВОТО НА МБАЛ-ЛОВЕЧ ПОДАДЕ ОСТАВКА
Колективна оставка подаде Съветът на директорите в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч. Председателят Даниела Коларова е депозирала молбата за напускане в Министерството на здравеопазването още в края на миналата година, а в началото на седмицата това са направили и изпълнителният директор д-р Анка Георгиева и членът на Съвета Теодора Пенкова.
Мотивите на Коларова да подаде оставка са липсата на приемственост в стратегията и подхода между предишния екип на Министерството на здравеопазването и настоящия, и игнорирането ? като специалист и експерт при вземането на решения след идването на новото ръководство. Коларова каза още, че ще настоява в най-кратки срокове да бъде свикано извънредно Общо събрание на акционерите, за да бъде избран нов Съвет на директорите и старият да бъде освободен от отговорност.
Очаква се днес в ловешката болница да бъде представен новият ? прокурист.
От месеци в ловешката болница тлее напрежение. В средата на декември лекари и сестри заплашиха с колективна оставка, тъй като не са получавали заплати месеци наред. Сериозен проблем имаше и със снабдяването с лекарства и се наложи да се връщат пациенти.
 
ЛЕКАРИ ОТ "ПИРОГОВ" И ВМА СПАСИХА ЖИВОТА НА 4-МЕСЕЧНО БЕБЕ С ОГРОМЕН ТУМОР
Съвместни екипи на ВМА и "Пирогов" спасиха живота на 4-месемно бебе чрез операция за отстраняване на огромен тумор, информира Zdrave.net. Интервенцията е извършена в първите дни на новата година, а подробности за нея бяха дадени на съвместен брифинг на началника на Отделението по хирургия на новороденото и вродени аномалии в "Пирогов" д-р Цветко Георгиев и проф. Никола Владов, който оглавява Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА.
Към момента на диагностициране невръстното момиченце е било на едва три месеца. Туморното образувание е било открито, след като родителите му потърсили лекарска помощ заради необичайно големите размери на корема му. В дните около Коледа семейството е било препратено за консултация в "Пирогов", където е установено, че става въпрос за огромна туморна формация  - хемангиом с произход от черния дроб. Тя е заемала почти цялата коремна кухина, притискала е органите, пречела е на храненето на детето и на работата на сърцето, поясниха специалистите.
Извършените допълнителни изследвания в "Пирогов" доказали, че се касае за доброкачествен тумор. Заради изключително ниската възраст на детето и огромния размер на образуванието (над 15 см) животът на момиченцето е бил пред реална опасност.  Няколко дни след операцията показателите на малкото момиченце са в норма, то е изведено от реанимация и вече е с майка си в отделението на д-р Цветков.
 
ОБЩИНА БУРГАС СТАРТИРА МАЩАБЕН ПРОЕКТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ОНКОБОЛНИ
Мащабен проект за лечение на онкоболни започва в Община Бургас. За момента са заделени 8 млн. лева от бюджета на града за 2018 г., информира Сlinica.bg.
Идеята е да се постигне цялостно модернизиране на Онкодиспансера, която включва - проектиране на строителство на сградата за протонноемисионен томограф за прецизна ранна диагностика на туморни клетки и ранна терапия, закупуване на 6 D-маса за радиохирургия, проектиране и оборудване на Отделение по брахитерапия, изготвяне на проект за строителството на нова Болница за химиотерапия към Онокодиспансера на мястото на старото инфекциозно отделение.
Проектът ще е поетапен и ще се развива в рамките на поне три години.
На първия етап вече са готови проекти за сградата и работим върху конкурса за обявяване на процедурата за закупуване на протонноемисионен томограф, който е изключително необходим за съвременната онкология.
 
У НАС СЕ ИЗВЪРШИ ПЪРВОТО В СВЕТА ЦЯЛОСТНО ЕДНОПРОТЕЗИРАНЕ НА АОРТАТА
Първото в света цялостно ендопротезиране на аорта, извършено от екип на Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов център начело с доц. д-р Иво Петров, бе отразено с научна публикация в едно от най-престижните научни списания за кардиология в света - Journal of the American College of Cardiology, съобщиха от болницата.
През лятото 48-годишният Евгени Павлов получил 50 сантиметра разкъсване на най-големия кръвоносен съд в човешкото тяло - аортата и бил спасен в Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов център.
Лекарите в Плевен диагностицирали разкъсване на най-вътрешния слой на кръвоносния съд. То застрашавало пряко живота на мъжа и блокирало кръвотока към десния крак, което можело да причини трайна пареза. Медиците преценили, че пациентът трябва спешно да бъде изпратен за лечение в сърдечносъдовия център. Дисекацията на аортата е спешно състояние, чиято бърза диагноза и лечение са от изключителна важност за спасяването на живота на пациента. Смъртността е близо 50% в първите 48 часа.
В двучасова спешна интервенция доц. д-р Иво Петров и д-р Зоран Станков поставят два последователни стента, за да се затвори разслояването на съда по цялата му дължина, и по този начин е спасен не само животът на пациента, но и пълната подвижност на крака му. Това е първото в света цялостно ендопротезиране на аорта, което започва от основата на съда (непосредствено над сърцето).
 
ВСЯКА ГОДИНА 400 000 ДУШИ В ЕВРОПА УМИРАТ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ЗАРАДИ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ
400 000 души в Европа умират преждевременно всяка година заради лошото качество на въздуха. Това каза комисарят по околната среда Кармену Вела в интервю за БНТ, цитиран от CredoWeb.bg.
"Замърсяването на въздуха е глобален проблем. Не само за България и Европа, но и за целия свят. Това е важен проблем, с който трябва да се справим, България също работи по този въпрос. Имаме правила, директиви, регулация, но това не е достатъчно. Всички държави членки трябва да правят повече. Не само България, но всички останали държави от Европейския съюз. България не е изключение", изтъкна еврокомисарят.
Кармену Вела коментира, че министърът на околната среда и водите Нено Димов, с подкрепата на Комисията за екоиновациите, организира форум за подобряване качеството на въздуха.
"Този форум ще помогне не само на България, но и на другите държави членки да постигнат целите, които сме поставили", допълни еврокомисарят.